Tahsis Edildikleri Gayelerde Kullanılmalarına İmkan veya Lüzum Kalmayan Harb Sefinelerinin Satılmasına Yetki Verilmesi Hakkında Kanun
Kanun Numarası: 269, Kabul Tarihi: 11.07.1963, Resmi Gazete T/S: 17.07.1963/11456, Bu Mevzuatta Değişiklik Yapan Mevzuatın T/S: 02.12.1969/1195, 25.08.1977/2107 01.11.1983/2940
Madde 1- (Değişik madde: 25.08.1977/2107)[1] 5123 sayılı Kanun gereğince bedelleri ödenmeksizin alınan gemiler dışında kalan ve harp kıymetini kaybedip bir daireye tahsis ve itası lüzumlu bulunmayan harp sefinelerini satmaya, Milli Savunma Bakanlığının istemesi şartıyla, Maliye Bakanı yetkilidir.
Satılacak gemilerin lüzumlu parçaları sökülüp kullanılmak üzere Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca alıkonabilir.
Madde 2- Bu gemiler, dış memleketlere peşin bedelle satılabileceği gibi, sermayesinin en az yarısı devlete ait kurumlarla bunların aynı nispette iştirakleri ile kurulan kurumlara taksitle de satılabilir.
Madde 3- (Değişik madde: 01.11.1983/2940)[2] Satışlardan elde edilecek gelirlerin tamamı bir taraftan her yıl gelir bütçesinde açılacak özel bir bölüme gelir, diğer taraftan bu miktarlar, Deniz Kuvvetleri ihtiyacı olan harp sefineleri veya bunlar için gerekli her türlü silah, teçhizat ve malzemenin satın alınması veya inşaasında harcanmak üzere Milli Savunma Bakanlığı Bütçesinde Deniz Kuvvetleri için açılacak özel bir tertibe Maliye Bakanlığınca ödenek kaydolunur. Bu ödenekten, yılı içinde harcanmayan miktarlar ertesi yıl bütçelerine aynı maksatlarla harcanmak üzere devredilir.
Madde 4- Fiilen elde edilerek ödenek kaydolunan meblağlara istinaden gelecek yıllara geçici yüklenmelere girmeye Milli Savunma Bakanı yetkilidir. Ancak, bu suretle bedeli gelecek yıllarda ödenmek üzere taahhüde bağlanacak hususların tamamının karşılığı taahhüdün yapıldığı yıl bütçesindeki ödenekten saklı tutulur ve ertesi yıllarda ifa edilecek taahhüt bedelleri, saklı tutulan ödemekten yılı içinde harcanmıyan miktarları 3 üncü maddenin son fıkrası gereğince ertesi yıllara devir suretiyle tediye olunur.
Ek Madde 1- (Ek: 02.12.1969/1195)[3] Bu gemilerden biri veya bir kısmı tahmin edilen bedeli karşılığında; Maliye ve Milli Savunma Bakanlıklarınca teşkil edilecek bir kurul tarafından pazarlık ve değer takdiri yapılmak suretiyle yabancı memleketlerden tedarik edilecek bir gemi ile değiştirilebilir.
Bu değiştirme için üste para vermek gerektiğinde, 3 üncü maddeye göre, Milli Savunma Bakanlığı Bütçesinde açılan özel bölümden, yetmediği takdirde ilgili diğer tertipten tediye yapılabilir.
Madde 5- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Madde 6- Bu kanunun hükümlerini Milli Savunma ve Maliye Bakanları yürütür.
- Maddenin değişiklikten önceki şekli: “Madde 1-5123 sayılı kanun gereğince bedelleri ödenmeksizin alınan gemiler dışında kalan ve harb kıymetini kaybedip bir daireye tahsis ve itası lüzumlu bulunmıyan harb sefinelerini satmaya Maliye Bakanı yetkilidir.Satış için Yüksek Askerî Şûranın uygun mütalâası ve Millî Savunma Bakanının istemesi şarttır ↑
- Maddenin değişiklikten önceki şekli: “Madde 3- Satıştan elde edilecek gelirin tamamı her yıl gelir bütçesinde açılacak özel bir bölüme gelir kaydolunur.Bu miktardan, Deniz Kuvvetleri ihtiyacı olan harb sefineleri veya bunlar için lüzumlu her türlü silâh, teçhizat ve malzemenin satınalınması veya inşası için (100) milyon liraya kadar sarfiyat icra edilmek üzere Millî Savunma Bakanlığı bütçesinde Deniz Kuvvetleri için açılacak özel bir bölüme Maliye Bakanlığınca ödenek kaydolunur. Mezkûr ödenekten, yılı içinde sarf edilmiyen miktarlar ertesi yıllar bütçelerine aynı maksatlarla sarf edilmek üzere devredilir. ↑
- Bu ek maddenin 1195 sayılı Kanun’da numarası bulunmamaktadır, ancak teselsül için numaralandırılmıştır.) ↑
Bir Cevap Yazın