Yalova Kaplıcaları ile Kaplıcalar Bölgesinin İdaresi Hakkında Kanun
Kanun Numarası: 3287, Kabul Tarihi: 17.12.1937, Resmi Gazete T/S: 25.12.1937/3792
Bu Kanun, 3653 sayılı Yalova Termal Kaplıcalarının İdaresi ve İşletilmesi Hakkında Kanun ile yürürlükten kaldırılmıştır.
Madde 1- Yalova kazası dahilinde olup İcra Vekilleri Heyetince musaddak haritasında gösterilen sınır içindeki Devlete ait sıcak ve soğuk su kaynaklariyle kaplıcaların ve bunlara ait binaların, kaplıcalar tesisatının ve arazinin istismar, intifa ve idare hakkı aşağıdaki maddelerde yazılı kayıtlar dahilinde elli yıl müddetle A.K.A.Y. İşletmesine verilmiştir.
İcabında harita haricinde kalan ve Devlete ait bulunan araziden lüzum görülecek kısımlar dahi İcra Vekilleri Heyeti karariyle buna ilave edile bilir.
A.K.A.Y. İşletmesi bu işler için kendi murakabesi altında hükmi şahsiyeti haiz bir idare tesis eder.
Madde 2- Sınırları birinci madde ile tesbit olunan sahanın İktisat Vekaletince tayin edilecek mıntakalarında hususi mesken, otel, pansiyon, kapalı eğlence yerleri, gazino ve lokanta ve dükkan inşa ve tesis etmek isteyen Türklere ve yabancılara parasız olarak Hazineye ait araziden aşağıdaki kayıt ve şartlara göre lüzumu kadar arsa ferağ ve temlik edilebilir:
Temlik edilen bu yerler üzerinde A.K.A.Y. İşletmesinin intifa hakkı sakıt olur. Kaplıcalar bölgesinin umumi planı ile bu bölgede yapılacak binaların mevkii ve inşa şekilleri ve ayrılacak arsaların mevkileriyle miktarları ve krokileri İktisat Vekaletince tesbit edilerek ilan olunur.
İşbu kanunun neşrinden sonra yapılacak binaların tam kargir veya beton olması şarttır.
Bu hükümlere uygun olmıyarak yaptırılacak olan binalar 10/6/1933 tarih ve 2290 sayılı Belediye Yapı ve Yollar Kanununun 13 üncü maddesindeki hükümler dairesinde yıktırılır. Mezkur maddenin belediye encümenlerine verdiği vazifeyi A.K.A.Y. İşletmesinin kuracağı hükmi şahsiyetin uzuvları ve idare heyetine verdiği vazifeyi de İstanbul Vilayetinin İdare Heyeti görür.
Madde 3- Her bina için parasız verilecek arsa miktarı (2000) metre murabbaını geçemez. Yapılacak binanın şekil ve istimal tarzı bu miktardan fazla arsaya ihtiyaç gösterdiği takdirde bu gibi arsalarla yabancılara verilecek arsaların tefvizleri İcra Vekilleri Heyeti karariyle yapılır.
Madde 4- Kaplıca bölgesine bitişik arazide ve sınırdan 500 metre mesafede ve Yalova iskelesinden kaplıcaya giden ana yol kenarlarında yapılacak bina ve dükkanlar, İstanbul Vilayetince önceden tesbit veya alakadarlar tarafından yaptırılıp yine İstanbul Vilayetince tasdik edilecek planlara göre yapılır. İstanbul Vilayeti, bu planları tesbit ve tasdik ederken ancak bölgenin ahengine çirkinlik vermemesini ve sahiplerinin mali kudretini göz önünde bulundurur.
Madde 5- İkinci ve üçüncü maddelerde yazılı muameleler bitirildikten sonra A.K.A.Y. İşletmesi müracaat sırası gözetilmek suretiyle, kime ne miktar arazi tefviz edileceğini krokisi ile birlikte Yalova Kaymakamlığına bildirir. Kaymakamlıkça bu krokiler esas tutularak gösterilen arsaların istekliler adına işbu kanunda yazılı şartlar dairesinde tapuda tescil muamelesi hemen yaptırılır.
Bu kanunun hükümlerine güre üzerlerinde inşaat yapılmadan bu arsalar satılamaz ve başkasına devrolunamaz.
Madde 6- Tapuya tescil tarihinden itibaren iki yıl sonuna kadar ikinci madde hükmüne göre inşaat yapmamış olanların namlarına tescil edilmiş olan arsaların kayıtları hiç bir muameleye hacet kalmaksızın Yalova Kaymakamlığınca Hazine namına değiştirilir. Bu muamele harç ve resme tabi değildir.
Ancak bu müddet içinde binanın keşif bedelinin dörtte bir miktarında inşaat yapmış olanlara arsa ve inşaatı başkasına devretmek veya inşaatı bir sene içinde bitirmek müsaadesi verilir. Devir alan veya bir sene daha müsaade alan kimse evvelki iki senelik müddetin bittiği tarihten itibaren bir yıl içinde inşaatı bitirmeğe borçludur. Aksi halde birinci fıkra hükmü tatbik olunur.
Madde 7- A.K.A.Y. İşletmesi bu kanunla kendisine verilen hakkı muhafaza ettiği müddetçe aşağıda yazılı vergi ve resimlerden muaftır:
1- Birinci maddede gösterilen sınır içinde olup A.K.A.Y. İşletmesine verilen mevcut binalar ile idare tarafından yaptırılacak binaların bina ve iktisadi buhran vergileri,
2- Mezkûr sınır içinde işletmeğe ait bulunan arazi, arsa ve ormanların ve para ile alınacak arazinin arazi vergileri.
İkinci madde mucibince parasız verilecek arsaların üzerine sahipleri tarafından yaptırılan binalardan inşaatın bittiği tarihten itibaren on sene sonuna kadar bina vergisi alınmaz.
Madde 8– Birinci maddedeki elli yıl müddet bittiği zaman A.K.A.Y. İdaresi Yalovadaki müesseselerin menkul ve gayrimenkul bütün mevcutlarını olduğu gibi Hazineye parasız olarak teslime mecburdur.
Madde 9- Bu kanunla A.K.A.Y. a devrolunan haklar ve vazifeler İcra Vekilleri Heyeti karariyle İstanbul Belediyesine devrolunabilir.
Madde 10- Bu kanun neşri tarihinden muteberdir.
Madde 11- Bu kanunun hükümlerini icraya İcra Vekilleri Heyeti memurdur.
Bir Cevap Yazın