T.C. MALİYE BAKANLIĞI Milli Emlak Genel Müdürlüğü
Sayı: 40223418-310/99(31290)/ 05701 * 15.02.2013
Konu: İrtifak hakkı (YAZININ PDF HALİ: 2013-05701)
81 İL VALİLİĞİNE (Defterdarlık)
Bilindiği üzere,
-4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanununun “Diğer hükümler başlıklı 12 inci maddesinin (a) ve (b) bentlerinde;
“a)Kamulaştırma; bu Kanunda öngörülen faaliyetlerin gerektirmesi halinde, 4.11.1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununda belirtilen esaslar dahilinde kamulaştırma yapılır. Bu konuda Kurulca verilecek lüzum kararı, kamu yararı kararı yerine geçer ve müteakip işlemler Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre yürütülür.
Kamulaştırılan taşınmazın mülkiyeti Hazineye; kullanma hakkı kamulaştırma bedelini ödeyen tüzel kişiye ait olur. Kullanma hakları, ilgili lisans veya sertifikanın bir cüz’ü olup geçerliliği bunların geçerlilik süresi ile sınırlıdır.
Lisans veya sertifikanın sona ermesi veya iptali halinde, tüzel kişilerce ödenmiş bulunan kamulaştırma bedelleri iade edilmez.
b) Mülkiyetin gayri ayni haklar ve kiralama; tüzel kişiler, faaliyetleri ile ilgili olarak kamuya ait araziler üzerinde, bedeli ilgili tüzel kişi tarafından ödenmesi suretiyle mülkiyetin gayri ayni hak tesisini ve bu arazilerin kiralanmasını talep edebilir.
Bu istek Kurulca uygun görüldüğünde, Kurum ilgili kanunlar uyarınca ihtiyaca göre intifa, irtifak, üst hakkı veya uzun süreli kiralama yoluna gider.
Bu şekilde elde edilen hakkın bedelini ödeme yükümlülüğü devralan tüzel kişiye aittir. Kullanma hakları, ilgili lisans veya sertifikanın bir cüz ‘ü olup, geçerliliği bunların geçerlilik süresi ile sınırlıdır.
-324 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinin “Özellik Arz Eden İşlemler “ başlıklı III. Bölümünün “Enerji Yatırımları “ başlıklı 4 üncü maddesinin 3 üncü fıkrasında;
“(3) 4646 sayılı Kanunun 12 inci maddesinin (a) ve (b) bentleri hükümleri uyarınca, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca düzenlenmiş üretim lisansına ve bu Kurumun uygun görüşüne istinaden Hazine taşınmazları üzerinde d2ğalgazın iletimi, dağıtımı, depolanması, pazarlanması amacıyla irtifak’ hakkı tesis edilmişi veya kullanma izni verilmesinin talep edilmesi halinde;
a) Yönetmeliğin 12 nci maddesine göre takdir edilecek bedel üzerinden boru hatları için kullanma izni verilecek veya irtifak hakkı tesis edilecektir.
b) Ancak, BOTAŞ lehine doğalgaz boru hattı geçirilmek amacıyla tesis edilecek irtifak hakkı ve kullanma izinlerinin süresi “hizmet süresi “ olarak belirlenecek ve irtifak hakkı veya kullanma izni bedeli, boru hattının geçmesi nedeniyle taşınmazın değerinde meydana gelen azalma dikkate alınmak suretiyle hesaplanarak bit defaya mahsus olmak üzere tahsil edilecektir.
-327 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliğinin “İrtifak hakkı işlemleri” başlıklı III/D maddesinin 2 nci fıkrasında;
“Ancak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca lisans verilen tüzel kişiler lehine 20/2/2001tarihli ve 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanununun 15 inci, 10/5/2005 tarihli ve 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanunun 8 inci ve 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanununun Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılması ve Doğal Gaz Piyasası Hakkında Kanunun) 12 nci maddesi uyarınca verilecek kullanma izinleri ve tesis edilecek irtifak hakları ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca belirlenen yatırımcılar lehine 9/1/2002 tarihli ve 4737 sayılı Endüstri Bölgeleri Kanununun (Endüstri Bölgeleri Kanunu ve Organize Sanayi Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun) 4 üncü maddesi gereğince verilecek kullanma izni ile tesis edilecek irtifak haklarına ilişkin işlemler Bakanlıktan izin alınmaksızın Valiliklerce (Defterdarlıklar) sonuçlandırılacaktır.”
Hükümleri bulunmaktadır.
2012/15 sayılı Başbakanlık Genelgesinde ise; Kamu kurum ve kuruluşları (Belediyeler ve il özel idareleri hariç) ile sermayesinin yüzde ellisinden fazlası Kamu kurum ve kuruluşlarına ait şirketlerin, kendi mülkiyetlerinde veya tasarruflarında bulunan taşınmazlarıyla ilgili olarak; kamu kurum ve kuruluşları, vakıf, demek veya bunların şirketlerine, gerçek veya tüzel kişilere; satış, kira, irtifak, takas, tahsis, devir vb. her türlü tasarrufa yönelik işlemleri için Başbakanlıklarından izin alınacağı belirlenmiştir.
Bu defa, BOTAŞ Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ. Genel Müdürlüğü tarafından Bakanlığımıza gönderilen 13.02.2013 tarih ve 5189 sayılı yazıda; Başbakanlık tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına yazılan 12.02.2013 tarih ve 370 sayılı yazı ile BOTAŞ Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen yatırımlar ile uluslararası anlaşmalardan doğan tasarruf haklan kapsamındaki taşınmazlar işin 2012/15 sayılı Başbakanlık Genelgesinden muafiyet tanındığı bildirilmiştir.
Buna göre, BOTAŞ Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ. Genel Müdürlüğü tarafından 4646 sayılı Kanun kapsamında talep edilen Hazine taşınmazlarına ilişkin işlemlerin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunca düzenlenmiş üretim lisansı süreleri de dikkate alınarak, 327 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliğ uyarınca Valiliklerce (Defterdarlık) değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması gerekmektedir.
Bilgilerini ve gereğini rica ederim.
H. Abdullah KAYA Bakan a. Genel Müdür
Bir Cevap Yazın