2010-29471 sayılı Milli Emlak Genel Yazısı (Ecrimisil Konusunda 6009 s. Kanunla Yapılan Değişikliklerin Uygulanması)

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Milli Emlak Genel Müdürlüğü

Sayı : B.07.MEG.0.14.00.00-O10-99[3100-0] /029471 * 24.08.2010

Konu: 6009 sayılı Kanunun uygulaması (Ecrimisil vd. işlemleri)    (YAZININ PDF HALİ: 2010-29471)

 81 İL VALİLİĞİNE (Defterdarlık)

1/8/2010 talihli ve 27659 sayılı Re Gazetede yayımlanarak bazı maddeleri yayımı tarihinde, bazı maddeleri İse farklı tarihlerde geçerli olmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe giren 23/7/2010 tarihli ve 6009 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 23, 24, 25, 32, 33, 34, 35 ve 36 ncı maddeleriyle; 8/9/1983 tarihli ve 2886 sayılı Devlet İhale Kanununda ve 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunda bam değişiklikler ve yeni bazı düzenlemeler yapılmıştır.

6009 sayılı Kanunla 2886 ve 4706 sayılı Kanunlarda yapılan değişiklikler ve yeni düzenlemeler doğrultusunda Bakanlığımızca Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelikte ve ilgili Milli Emlak Genel Tebliğlerinde değişiklik ve düzenleme çalışmaları devam etmekte olup, bu düzenlemeler yürürlüğe girinceye kadar, Hazine taşınmazları hakkındaki ecrimisil işlemleri ile köy sınırlan içerisinde yer alan Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların işgalcilerinden tahsil edilen ecrimisil gelirleri İle yine köy sınırları içerisinde yer alan Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazilerinin kiracılarından tahsil edilen kim gelirlerinden bu gelirlerin elde edildiği köy tüzelkişilikleri hesabına aktarılacak paylara ilişkin olarak aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılması uygun görülmüştür.

Ecrimisil işlemleri:

1) Ecrimisil İhbarnamesinin ilgilisine tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ecrimisile/ecrimisilin;

a) Düzeltme talebinde bulunulmak suretiyle itiraz edilmemesi veya itiraz edilmesine rağmen aynı süre içerisinde itirazdan kayıtsız ve şartsız olarak vazgeçilmesi halinde (rızaen peşin veya taksitle ödeme yapılmasa dahi) yüzde yirmi,

b) Peşin olarak ödenmesi halinde (taksitlendirme sınırlan altında kalsa dahi) tebliğ edilen ecrimisil bedeli üzerinden ayrıca yüzde onbeş,

c) Düzeltme talebinde bulunulmak suretiyle itiraz edilmeden peşin olarak ödenmesi halinde, tebliğ edilen ecrimisil bedeli üzerinden toplam yüzde otuzbeş,

ç) Düzeltme talebinde bulunulmak suretiyle itiraz edilmeden taksitle ödenmesi halinde sadece yüzde yirmi, düzeltme talebinde bulunulmak suretiyle itiraz edilmemekle birlikte süresinde ödenmediği için tahsili için vergi dairelerine veya gelir servislerine intikal ettirilmesi halinde de yüzde yirmi,

d) Düzeltme talebinde bulunulmak suretiyle itiraz edilmekle birlikte peşin ödenmesi halinde yüzde onbeş,

oranında indirim uygulanması gerekmektedir,

Ecrimisil işlemine karşı düzeltme talebinde bulunulmak suretiyle itiraz edilmemesi halinde uygulanacak olan yüzde yirmi indirimden yararlanabilmek için, ecrimisil ihbarnamesinin iptali için dava açılmamış olması şafttır.

(e) 6009 sayılı Kanunun 24 üncü maddesiyle 2886 sayılı Kanunun 75 İnci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen indirime ilişkin hükümlerin yürürlüğe girdiği 1/8/2010 tarihi itibariyle;

-İlgilisine tebliğ edilen ve İtiraz süresi geçmeyen ecrimisillere itiraz edilmemesi şartıyla yüzde yirmi,

-Ödeme süresi içerisinde ve 1/8/2010 tarihinden sonra yapılan peşin ödemelerde yüzde onbeş, oranında indirim uygulanması gerekmektedir.

2 Ecrimisil İhbarnamesinin, düzeltme talebinde bulunulmuş ise Ecrimisil Düzeltme İhbarnamesinin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde rızaen ödenmeyen ecrimisil, düzeltme talebinde bulunulmamış ise yüzde yirmi indirim yapılmak suretiyle millî emlak birimlerince, dava açma süreleri geçtikten sonra 21/7/1953 tarihli ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere onbeş gün İçerisinde vergi dairelerine veya gelir servislerine intikal ettirilecektir.

(3) Vergi daireleri veya gelir servisleri, kendilerine intikal ettirilen ecrimisil alacaklarını anılan Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil ederek sonuçlarım millî emlak birimlerine bildirmeleri gerekmektedir. İtiraz edilmemesi nedeniyle yüzde yirmi indirim yapılmak suretiyle vergi daireleri veya gelir servislerine intikal ettirilen ecrimisiller hakkında sonradan dava açıldığının tespit edilmesi halinde, indirilen tutarın takip ve tahsil edilmesi için konu önceki bildirimle ilişkilendirilerek ilgili vergi dairesi veya gelir servisine intikal ettirilecektir.

(4) Bilindiği üzere, 6009 sayılı Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe giren 25 inci maddesiyle 2886 sayılı Kanuna “Terkin edilecek ecrimisiller” başlıklı; “Bu maddenin yürürlüğe girdiği talihten önce tespit ve takdir edilen, tebliğ edilen veya tahakkuk ettirilen ecrimisil alacaklarının tespit tarihinden geriye doğru beş yılı aşan kısmı hangi aşamada olursa olsun düzeltilir veya terkin edilir, tahsil edilmiş olanlar iade edilmez.” şeklinde geçici 3 üncü madde eklenmiştir.

Bu maddede yer alan hüküm gereğince; maddenin yürürlüğe girdiği 1/8/2010 tarihinden önce tespit ve takdir edilen, tebliğ edilen veya tahakkuk ettirilen ecrimisil alacaklarının tespit tarihinden geriye doğru beş yılı aşan kısmı hangi aşamada olursa olsun düzeltilecek veya terkin edilecek, tahsil edilmiş olanlar İse iade edilmeyecektir.

(3) Tespit tarihinden geriye doğru beş yıldan fazla dönemi kapsayan ecrimisil alacaklarından;

a) Tespit ve takdir edilip henüz tebliğ edilmemiş olanlar düzeltilerek tebliğ edilecektir.

b) Muhatabına tebliğ edilmiş olanlar İdarece ödeme safrasında düzeltilerek tahsil edilecektir.

c) İdareye ödenmeyenler İse düzeltilerek 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere vergi dairelerine veya gelir serişlerine intikal ettirilecektir,

ç) Taksitle ödemesi devam edenler son beş yıllık ecrimisil tutan belirlenerek bu tutardan o güne kadar tahsil edilen toplam tutar düşüldükten sonra kalan tutar üzerinden taksitle ödenmesine devam edilir. Buna göre hazırlanacak yeni ödeme planı muhatabına bildirilecektir. Örnek:

Ecrimisil Dönemi 7 yıl,

Toplam Ecrimisil Tutarı: 8.000.-TL,

Son Beş Yıla İsabet Eden Tutar 6.000.-TL,

Ödenen Toplam Tutar: 2.000.-TL ise;

6.000.-TL 2.000.-TL z 4.000.-TL üzerinden taksitle ödenmesine devam edilecektir. Kalan tutar taksitlendirme sınırlarının altında kalsa dahi, ilgilinin istemesi halinde, bu tutarın kalan taksit süresi içerisinde taksitle tahsiline devam edilecektir,

d) Süresinde ödenmemesi nedeniyle 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilmek üzere vergi dairelerine veya gelir servislerine intikal ettirilmiş olanlardan henüz tahsil edilmemiş olanların yıllar itibariyle ecrimisil tutarlarını İhtiva eden kıymet takdir kararlarından yararlanılarak son beş yıla ait tahsil ve terkin edilmesi gereken ecrimisil tutarları belirlenecek ve ilgili vergi dairesine veya gelir servisine bildirilecektir.

e) 6009 sayılı Kanunun 25 inci maddesinin yürürlüğe girdiği 1/8/2010 tarihinden sonra bu madde kapsamında terkini gerektiği halde tahsil edilen tutarlar, ilgilisinin başvurusu halinde red ve iade edilecektir.

Tahsil edilen ecrimisil Ve kira gelirlerinden ilgili köy tüzel kişilikleri hesabına aktarılacak paylara ilişkin işlemler:

(1) Köy sınırlan içerisinde yer alan Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazların işgalcilerinden tahsil edilen ecrimisil gelirlerinin yüzde beşi, 442 sayılı Köy Kanununda belirlenen görevlerde kullanılmak kaydıyla, tahsilatı izleyen ay içinde bu gelirlerin elde edildiği köy tüzel kişiliği hesabına aktarılmak üzere muhasebe birimince emanet nitelikli hesaplara kaydedilecektir. Köy tüzel kişiliklerine 1/8/2010 tarihinden sonra tespit ve takdir edilen ecrimisillerin tahsil edilen tutarlarından pay verilecektir.

Süresinde ödenmemesi nedeniyle milli emlak birimlerince vergi dairesi veya gelir servisleri tarafından tahsil edilmesi istenilen ecrimisillerden ilgili köy tüzel kişiliğine pay verilmesi gerekenler, ait oldukları köy tüzel kişilikleri belirtilerek vergi dairesi veya gelir servislerine intikal ettirilecektir.

(2) Köy sınırlan İçerisinde yer alan Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazilerinin kiracılarından tahsil edilen kira gelirlerinin yüzde onu, 442 sayılı Köy Kanununda belirlenen görevlerde kullanılmak kaydıyla, tahsilatı izleyen ay içinde bu gelirlerin elde edildiği köy tüzelkişiliği hesabına aktarılmak üzere muhasebe birimince emanet nitelikli hesaplara kaydedilecektir. Köy tüzel kişiliklerine, belirtilen tarım arazileri hakkında 1/8/2010 tarihinden sonra yapılan kiralama işlemlerinde kiracılarından tahsil edilecek kira gelirlerinden yüzde on oranında pay verilecektir.

Bilgi edinilmesini, gereğini ve konuyla ilgili olarak ilinize bağlı ilçelere de bilgi verilmesini ve tereddüt edilen hususlarda Bakanlığımızdan görüş alınmasını rica ederim.

H. Abdullah KAYA Bakan a. Genel Müdür

1 yorum

  1. Sayğı değer ğenel müdürüm sorum Aksaray sınırları içerisinde bulunan bulunan kutlu beldesinde olan mülk veya arsa hazine mahiyetinde olan yerimizde ben deniz
    Bayram Erğüney Adına ecrimisli 6009 S.K dan verği borcum çıkmış lakin ben yeni ğördüm niçin ödeyeceğimi bilmediğim için sizden yardım taleb ediyorum mümkünse cevaplandırırsanız çok sevineceğim şimdiden teşekkür ederim Allah razı olsun

Bir Cevap Yazın