T.C. MALİYE BAKANLIĞI Milli Emlak Genel Müdürlüğü
Sayı: 22387626-300-[3303-77833]-43592 23/12/2014
Konu: 6292 SK. 12. madde (Hazineye ait tarım arazileri) (YAZININ PDF HALİ:2014-43592)
78 İL VALİLİĞİNE (Defterdarlık) [İstanbul, Kocaeli ve Hatay hariç]
İlgi : a) 14/04/2014 tarihli ve 11392 sayılı yazımız. b) 81 İl Valiliğine (Defterdarlık) yazılan 27/11/2014 tarihli ve 41118 sayılı yazımız.
Bilindiği üzere, 6292 sayılı Kanunun 12 nci maddesi kapsamında kalan Hazineye ait tarım arazilerinin satışına ilişkin başvuruların alınması ve MEOP sistemine girilmesi işlemleri devam etmektedir.
Bu kapsamda, rayiç bedel belirleme çalışmalarının daha kısa zamanda sonuçlanması ve taşınmazların bedellerinin daha sağlıklı bir şekilde kavranması için gerekli bilgi ve belgelerin çalışmalar başlamadan önce hazırlanması önem arz ettiğinden Hazineye ait tarım arazilerinin bedellerine emsal teşkil edebilecek kamulaştırma, izaleyi şuyu, Hazine tarafından yapılmış tarım arazileri satış bedelleri ile Ziraat Odaları, Tarım İl Müdürlükleri gibi kurumlardan alınacak emsal taşınmaz bedelleri, kapitilizasyon faiz oranı gibi verilerin dikkate alınması gerektiği, dolayısıyla söz konusu bilgi ve belgelerin ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından temin edilerek köy bazında ayrı ayrı klasörlerde toplanmasının sağlanması için gerekli çalışmaların yapılması ve bu çalışmaların 02/05/2014 tarihine kadar tamamlanması gerektiği ilgi (a) yazımızda belirtilmiştir.
Ayrıca, bedel tespit ve takdir işlemlerine ilişkin yapılacak iş ve işlemler ile dikkat edilecek hususlar ilgi (b) yazımızda belirtilmiş olup değerleme usul ve esaslarına ilişkin 2014/1 sıra sayılı genelge çıkarılmıştır.
Buna göre, ilgi yazılarımız ve 2014/1 sıra sayılı genelgede belirtilen hususlarda dikkate alınarak başvuru yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın satın alma talebi olan köylerde bulunan tüm tarım arazilerinin rayiç bedellerinin 28 Şubat 2015 tarihine kadar belirlenerek MEOP sistemine girişlerinin yapılması gerekmektedir.
Bu kapsamda, bedel tespit komisyonlarına ilişkin ilgi (b) yazımızda belirtilen hususlara özellikle dikkat edilmesi, komisyon kurmakta zorluk çekilen ilçeler için Valiliğinizce (Defterdarlık) il merkezinden bir veya birden fazla komisyon kurularak ve bu komisyona bilgi, belge sağlanıp araç, gereç ve personel takviyesi yapılarak kıymet takdir işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve rayiç bedel belirleme çalışmalarına ilgili kuruluşların katılımının sağlanması gerekmektedir.
Ayrıca, Bakanlığımız talimatı olmadan belirlenen bedellerin ilgilileri ve kamuoyuyla paylaşılmaması ve rayiç bedel belirleme ve kontrol çalışmalarının bitmesine müteakip verilecek olan Bakanlığımız talimatı olmadan Hazineye ait tarım arazilerinin satış işlemlerine geçilmemesi gerekmektedir.
Diğer taraftan, 355 sıra sayılı Tebliğin 10 uncu maddesinde yer alan “Taşınmazların özel kanunlar kapsamında kalıp kalmadığı konusunda iki ay içerisinde görüş vermemeleri halinde olumlu görüş verdikleri kabul edilerek işlemlerin buna göre tamamlanacağı hususu da belirtilerek, ilgili kurum ve kuruluşlardan nihai görüşlerinin verilmesi istenilir.” şeklinde hüküm kapsamında kurumlardan görüş sorma işlemlerinde; bazı kurumların görüş bildirmek için 1/5000 ve 1/25000 ölçekli koordinatlı krokilerin gönderilmesi, karelajlı koordinatlı kroki gönderilmesi, idareleri teknik elemanlarına ulaşımda sağlanarak arazide yer gösterilmesinin sağlaması gibi isteklerinin olduğu anlaşılmaktadır.
Bu gibi isteklerden İdareniz imkanlarıyla ve ilave maliyet gerektirecek bir çalışma yapılmadan karşılanabilecek olanların karşılanarak, diğer taleplerin ise kurumların kendileri tarafından karşılanması gerektiği ve iki ay içerisinde görüş vermemeleri halinde olumlu görüş verdiklerinin kabul edileceği hatırlatılarak tekrar görüş istenmesi ve kurum görüşlerinin tamamlanması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini, İlçelerinizin de (Malmüdürlükleri) bilgilendirilerek gereğinin yapılmasını rica ederim.
H. Abdullah KAYA Bakan A. Genel Müdür
Bir Cevap Yazın