2020-258962 sayılı Milli Emlak Genel Yazısı (Kiraya Verilen Taşınmazların Üzerindeki Yapılar İçin İmar Barışı Satışı Yapılamayacağı)

T.C. ÇEVRE VE SEHIRCILIK BAKANLIGI MILLI EMLAK GENEL MÜDÜRLÜGÜ

Sayı: E-45279793-756.02[3313.0]-258962   15.12.2020

Konu: İmar barışı/kiraya verilen taşınmazlar  (YAZININ PDF HALİ: 2020-258962)

DAĞITIM YERLERİNE

3194 sayılı İmar Kanununun geçici 16 ncı maddesine göre imar barışı kapsamında üzerindeki yapı için yapı kayıt belgesi alınan Hazine taşınmazlarının yapı kayıt belgesi sahiplerine doğrudan satışına ilişkin işlemler 396 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliği hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir.

Valiliklerden (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) alınan yazılarda; İdarelerince kiraya verilen Hazine taşınmazlarının üzerine kira süresi içinde yapılan yapılar ile ilgili olarak kiracı veya üçüncü kişiler tarafından yapı kayıt belgesi alınarak, satın alma talebinde bulunulduğu belirtilerek, yapılacak işlemin bildirilmesi istenilmiştir.

Buna göre, Hazine taşınmazlarının 2886 sıra sayılı Devlet İhale Kanunu ve Hazine Taşınmazlarının İdaresi Hakkında Yönetmelik vb. mevzuat hükümlerine göre idarenin bilgisi ve izni dahilinde kiraya verildiği ve idare ile kiracı arasında kira sözleşmesi düzenlendiği, bu kira sözleşmelerinde, kiraya verilen taşınmazın üzerine yapı ve tesis yapılması halinde ne şekilde işlem yapılacağına ilişkin hükümler bulunduğundan, kiraya verilen Hazine taşınmazlarının kira süresi içinde üzerine yapılan yapılar ile ilgili gerek kiracı gerekse üçüncü kişiler tarafından alınan yapı kayıt belgesine istinaden 3194 sıra sayılı İmar Kanununun geçici 16 ncı ve 396 sıra sayılı Milli Emlak Genel Tebliği hükümleri çerçevesinde yapı kayıt belgesi sahiplerine doğrudan satışı hakkında yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Ahmet AKCAN Bakan a. Genel Müdür Yardımcısı

Dağıtım: Taşra Teşkilatına

3 yorum

  1. Merhaba. ben hazine arazisine 2012 yılında bir prefabrik yapı yapmıstım. ecrimisil ödemem veya kiralamam istenince 2018 yılında burayı resmi olarak kiraladım. Daha sonrasında imar affı cıkınca basvurdum ve satın alma talebinde bulundum. yani kiralamayı 2018 yılının 3. ayında yaptım bu genelde beni kapsarmı?

  2. Sayın Murat USTA, Öncelikle kiralamak istediğiniz taşınmazın vasfının netleştirilmesi gerekir. Çünkü talep sahiplerinin çoğu bölegel tabirlerle mera vasıflı olmamasına rağmen veya kadimden beri mera olarak kullanılmayan Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin Hüküm ve Tasarrufu Altındaki tescil harici taşınmazların tümünü mera olarak isimlendirmektedir.
    Bu nedenle;
    1- Talep ettiğiniz taşınmazı parsel sorgudan ada, parsel ve vasfını mera olarak yazılı olduğunu gördüyseniz mera vasıflı taşınmazların kiralanması özel değerlendirme ile Mera Yönetmeliğinin 7. Maddesine göre tarım ve orman ilçe/ il müdürlüğüne yapılır. Talepler mera komisyonlarınca değerlendirilerek bölgenin hayvan sayısı, meraya ihtiyaç durumuna göre kiralanmasının yapılıp yapılmayacağına karar verir. Ayrıca Mera Yönetmeliğinin 7. Maddesini okumanı tavsiye ederim.
    2- Talep ettiğiniz taşınmazın vasfı mera değilse doğrudan ada, parsel, kimlik ve iletişim bilgilerinizi içerir bir dilekçeyle Çevre ve Şehircilik İl/ İlçe Müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz. Taşınmazın ada parsel numarasını bilmiyor sadece yerini biliyorsanız Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde bulunan harita teknik bürodan, kadastro müdürlüğünden veya özel harita mühendisinden ada parsel numarasını temin ederek müracaatınızı taşınmazın cinsine göre ilgili kuruma yapabilirsiniz. Saygılarımla.

Bir Cevap Yazın